HEM yerel seçim döneminde olduğumuz, hem de ekonomik zorluklarla mücadele ettiğimiz bu süreçe, stresten uzak kalmak için çeşitli sosyal aktivitelere yönelmenin önemini atlamamak gerekli. Kimimiz için sanat aktiviteleri bu konuda çözüm olacaktır. Sinema, tiyatro ve müzik dinletileri ile stres atma imkanları mevcut. Ayrı bir stres atma mecrası da spor arenaları. Ülkemizde büyük bir kesimin spor sevdalısı olduğu bilinmekte. Özellikle Futbol seyircisi fazlasıyla mevcut. Aklıma İspanya Kralı Franco’nun “Ben İspanya’yı 3-F ile yönettim” sözü geliyor. Futbol(Spor), Fado(Müzik), Fiesta(Eğlence). Biz de böyle mi yönetiliyoruz bilemem ama insanımız ilgi alanı olan konuda yorum yapmayı, fikir beyan etmeyi ve etrafını yönetmeyi çok sever. Son dönemde Futbol seyircisini en çok meşgul eden konu ise VAR uygulaması. Bugün yazımızda merak edilen VAR teknolojisine değineceğiz.
NE VAR, NE YOK
Bu sezon ilk defa uygulamaya geçen “VAR sistemi nedir?” sorusu ile başlayabiliriz. VAR, “Video Assistant Referee” video yardımcı hakem kelimelerinin kısaltılması ile oluşmaktadır. VAR sistemi, ilk olarak 2016’da İtalya ile Fransa arasında oynanan hazırlık maçında denendi. 16 Mart 2018 Bogata, Colombia’da FIFA’nın yaptığı toplantı neticesinde ise VAR sistemi’nin ilk kez resmi bir turnuvada kullanılmasına karar verilmiştir. İlk uygalama alanı da Dünya’nın en önemli ve büyük turnuvası olan 2018 Dünya Kupası olmuştur. Ülke Futbol Federasyonumuz çok hızlı bir şekilde gerekli protokolleri imzalamış ve sisteme geçiş için çalışmalara başlamıştır.Federasyonumuza bu sistemin maliyeti yaklaşık 1,8-2 miyon euro arasındadır.
NASIL ÇALIŞIR BU VAR
VAR Sistemi’nin iki türlü şekli mevcut; Merkezden idare edilen veya Stadlarda kurulan yayın araçları ile idare edilen şeklinde. Stadlarda kurulan yayın araçları ile idare edilen VAR sisteminin kurulu maliyetleri merkezi sisteme göre çok daha fazladır. Almanya Bundesliga’da uygulanan merkezi sistem gibi biz de ülkemizde merkezi sistemi uygulamaktayız. Merkezi sistemde; Merkezde kurulan bir TV sistemi ile müsabakalar takip ediliyor. Müsabakayı takip eden VAR hakemleri telekominasyon sistemi ile hakem ile iletişime geçiliyor.Ülkemizde bu sistemi yürüten telekominasyon şirketi TÜRK TELEKOM’dur.
HER YERDE VAR MI BU VAR
Peki müsabakanın hakemi hangi durumlarda VAR’a başvuracak veya VAR hangi durumlarda hakemi uyaracak? Bunun cevabı FİFA’nın yaptığı protokolde açıkca belirtiliyor. Şunu hiçbir zaman unutmama lazım Hakem her daim müsabaka görevi süresince karar mecii olarakgörev almaya devam etmektedir. Kısacası son karar eskiden de olduğu gibi Hakemdedir. VAR’ uyup uymamak kendi insiyatifindedir. VAR protokol gereği aşağıdaki pozisyonda müdahil olabilir. Bunlar; 1- Gol: Gol çizgisi kararları ve Gol öncesinde olan ihlallere müdahale. Örn. Ofsayt, Foul v.b durumlar 2- Penaltı: Yanlış verilen veya nizami kullanılmayan penaltı pozisyonları 3- İhraç (kırmızı kart): Verilmeyen veya yanlış verilen ihraç ile yanlış kişiye verilen ihraçlarda Hakem VAR’ danışmadan önce kulaklığını göstererek konuşma işareti yapmak zorundadır. VAR’a danıştıktan sonra kararında bir değişiklik yapacak ise eli ile ekran işareti yapmak ve incelemeye gitmek ile mükelleftir. Değişiklik yapmayacaksa müsabakayı devam ettirecektir.
TÜRKİYE’DE VAR MI
Ülkemizde VAR bir çok kişi tarafından tartışılmakta ve herkes olumlu veya olumsuz fikrini söylemektedir. Peki bu sistemin içindeki insanlar ne düşünüyor. FIFA Hakemlerimizden ve UEFA’nın yaptığı VAR eğitimlerine de katılmış 4.Bölge İzmir FIFA Hakemi Sayın Halil Umut MELER ile kısa bir görüşme yaptım. Kendisi VAR hakkında, müsabakada skandal kararların olmasının önüne geçtiğini ve Hakemlerin sahada daha da güvenle maç yönetmesine olanak sağladığını söyledi. Avrupa’da verilen eğitim ile Türkiye’deki eğitimin birebir aynı kalitede ve içerikte olduğunun da altınız çizdi. Sistemin sadece ülkemizde değil, tüm dünyada emekleme sürecinde olduğunu ama buna karşın çok olumlu sonuçlar ortaya çıktığını da belirtti. Spor ve Futbol dolu bir yazıdan sonra, Sağlık, Mutluluk, Sevgi ve Huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…