YOĞUN iş temposu ve ülkemizin içerisinde olduğu ekonomik çıkmazın etkileri üzerine çalışmalara yoğunlaşmaktan bir dönem sizleri ihmal etmiş bulundum. Her şeyden önce belirtmek isterim ki bu kısa aradan sonra tekrardan sizlerle buluşmanın mutluluğu içerisindeyim. Yine gündemin nabzını tutup aklınızı kurcalayan konular üzerine durmaya devam edeceğiz. Kısacası Mevzuatın Mutfağı çalışmaya ve sizlere en güzel sunumları yapmaya devam edecek. Çok da uzatmadan bu haftanın konusuna geçmek istiyorum;
EKONOMİ=İKTİSAT
Eski adıyla iktisat, günümüzde ekonomi olarak hayatımızın her noktasına dokunan bu sonsuz denizin terminolojisi içerisinde boğulmamak gerekli. Ancak özellikle kriz dönemlerinde bazı terimler popülerliğini arttırmakta ve günlük hayatımızda sıkça duymaya başlamaktayız. Hatta bazılarını da hayatımızın merkezine koymuş durumdayız örneğin; enflasyon, kur ve faiz gibi. Ancak son dönemde yaşadığımızı ekonomik çıkmaz 7’den 70’e herkesi etkilemiş durumda ve çoğu insan mevcut tasarruflarını azaltmakta hatta çok büyük bir kısım da borçlanma ile günü kurtarmaktadır. Hal böyle olunca evdeki hesap çarşıya uyamamaktadır ve maalesef geçim sıkıntısı nedeniyle mevcut borçların ödenmesi bile zorlaşmıştır. Peki, borçların ödenmemesi durumunda ne olacak? Haciz? İflas?
KONGORDATO MU – KONKORDATO MU?
İşte bu dönemde hayatımıza giren ve ekonominin aktüalitesinde sıkça karşımıza çıkan «Konkordato» kelimesi… Ne demek bu konkordato? Anlamı nedir? Bu sorularınız cevaplarını ilerleyen kısımda bulacaksınız. Daha önce de bahsettiğim gibi terminolojide boğulmamak gerekli. Konkordato’nun temel anlamı ‘İflas Anlaşması’dır. Borçlarını ödeyemeyen herkes bu anlaşmayı yapabilme hakkına sahip… Genel yanılgı bu anlaşmayı sadece şirketlerin yapabildiğidir. Fakat borçlu sıfatına sahip herkes bu anlaşmayı yapabilir. Bu şekilde zor durumda olan vatandaş da ödeyemediği borcu için Konkordato ilan edebilir. Konkordato, borçlu ve alacaklı arasında olan borcun bir kısmının silinmesi veya ödeme vadesinin ertelenmesi şeklinde yapılabilir. Eğer borçlunun, borcunu gerçekten ödeme imkânı olmaması ve iflasa tabi olmaması durumu varsa ve birden fazla alacaklısı mevcutsa alacaklılar arasında hızlı davranan kazançlı olur. Tabi borçlunun haciz konulabilecek mal varlığı olmalı ki atı alan Üsküdar’ı geçsin. Malları haciz ettiren alacaklı borcunu tam tahsil edebilme imkânına kavuşur. Fakat hızlı davranmayan alacaklılar ile borçlu anlaşma yapar. Örneğin; anlaşmaya göre alacaklılar, alacaklarının yüzde belli bir miktarından vazgeçerler. Duruma göre de kalan kısmının ertelenmesi imkânı oluşmaktadır. Sonuç olarak; İflas Anlaşması’ndaki en önemli amaç borcun geri ödenmesini mümkün kılmak…
BİZİM BİR İFLAS İŞİ VARDI
Peki, hangi durumlarda konkordato ilan edilebilir, şartı nedir? Bu husustaki en önemli şart borcun ödenememesi veya vadesi gelmemiş borcun ödeme durumunun imkânsız olması. Borçlu bu koşullarda konkordato başvurusunda bulunabilir. Başvuru mercii kanunda açık olarak belirtilmiş durumda; borçlunun yerleşim yerindeki ticaret mahkemesi yetkili ve görevlidir. Eğer ticaret mahkemesi mevcut değil ise başvuru asliye hukuk mahkemesine yapılabilecektir. Başvuru kısmı çok basit… Bir dilekçe ve ekleri ile başvuru yapılabiliniyor. Ancak dilekçeyi vermeden önce karşımıza “Konkordato Gider Avansı Tarifesi”nde belirlenmiş olan ve bizim durumumuza uygun olan kısmı yatırmamız gerekli. Ödeme için banka aramanıza da gerek yok dilekçeyi vermeden, vezneye yatırmanız yeterli. Bu ücret hukuki süreçteki işlemler için harcanan kısmı içeriyor; ilan ücreti, tebligat ve posta masrafları, bilir kişi ücreti gibi. Dilekçemizi ekleri ile birlikte eksiksiz teslimimizden itibaren mahkeme 3 aylık geçici bir mühlet vermektedir. Bu süre mal varlığımızın korunması amaçlı tedbirlerin alınması için gerekli süredir. Bu mühlet en fazla 5 aya kadar uzatılabilinmektedir. Mahkeme bu süreçte borçlunun İflas Anlaşması talebi hususunda bir karara varır. Borçlunun Konkordato talebini onaylarsa artık geçici mühlet yerini kesin mühlete bırakır. Bu süreç 6 aydan 23 aya kadar uzayabilmektedir.
***
Sonuç olarak; hiç kimsenin bu durumlara düşmesini istemesek de alacaklı kadar borçlunun da korunması önemli bir durumdur. Ancak konkordato kolay alınacak bir karar de değildir. Ticari itibarı zedeleyeceği gerçeği de unutulmamalıdır. Ayrıca borçlu olsak da diğer taraftan alacaklı olduğumuz durumlarında olduğunu düşünerek konkordato kararını alırken çift yönlü düşünmekte fayda var. Sağlık, mutluluk, sevgi ve huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…