Şahıs olalım diyorsanız…

Şahsına münhasır inceleme
28 Nisan 2018
Yeni konumuz; vergiler
2 Haziran 2018
Show all

Şahıs olalım diyorsanız…

SICAKLARIN erken gelmesi ve zor durumda olan ekonomimizin, erken seçim kararı sonrası daha da çıkmaza girmesi herkesi bunaltmış durumda. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen tünelin sonundaki ışık, hala varlığını korumakta. Sorumlu herkes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaptığı takdirde, bu dönemi de en az hasarla atlatacağımızdan eminim.

KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM

Geçtiğimiz hafta şahıs işletmelerinden bahsetmiştik. Bu haftaki yazımızda şahıs işletmelerinin temel unsurlarına ve gider kalemlerine değineceğiz. Bu sayede incelememiz nihayetine kavuşacak.

SON DÜZLÜĞE GELDİK

Şahıs şirketlerini genel özellikleri ile açıklayacak olursak en önemli unsurun, “ortakların sorumluluğunun sınırsız olması” olarak göze çarpar. Şirket borçlarına karşı sınırsız sorumluluk “ortağın bütün mal varlığı ile sorumlu olması” anlamını taşır. Ayrıca, ortaklığın devri oldukça zordur. Devir hususunda salt çoğunluk değil, oy birliği şartı aranır. Şahıs şirketleri kollektif ve komandit olarak iki çeşittir. Bunlara ek olarak “adi şirket” de vardır. Adi şirket, sahibinden ayrı bir varlığı olmayan şirketlerdir. En basit şirket modelidir. Kollektif ve komandit gibi tüzel kişilik değildir. Bu kısa teknik bilgilendirmemizden sonra diğer özelliklerine de değinecek olursak; – Kuruluş aşaması diğer şirketlere göre daha kolaydır. Kuruluş maliyeti daha düşüktür. – Ortakları gelir vergisi mükellefidir. – Ortakların sayısı genelde azdır. – Şirketten ayrılan bir ortağın şirket ilişkilerinden dolayı üçüncü kişilere olan sorumluluğu bir süre daha devam eder. – Ortaklar, gerçek kişilerdir. – Defter tasdikleri ve muhasebe ücretleri daha uygundur. – Gelir vergisinin kademeli artmasından ötürü düşük gelir düzeylerinde vergi avantajı mevcuttur. – Kapatılma aşaması daha hızlı ve kolay bir süreçtir.

GİDENLER VE GİDEMEYENLER

Limited şirkette de bahsettiğimiz gibi her harcamamızı gider olarak gösterme imkânımız bulunmamakta. Gelir vergisi kanununun 40. maddesinde neleri gider olarak gösterebileceğinizin tam listesi bulunmaktadır. Genel çerçevede “kazancın elde edilmesi ve devam ettirilmesi” için yapılan harcamalar gider olarak gösterilebilir. Bu harcamalar işletmenin faaliyetine uygun ve kazancı arttırıcı unsur taşımalıdır. Tabi ki Vergi Usul kanununda belirtilen şekilde belgelendirilebilmeli. Başlıca olanlara değinirsek; – Personelin yemek ve yol giderleri. – İşletmenin kayıtlarında olan araçların giderleri. – Elektrik, su, telefon gibi işletmenin temel giderleri. – Çalışanlar için yapılan BES katkı payı ödemeleri. – Şirket ortağının çocuğunun özel okul masrafları (Bu hususta iki önemli unsur mevcuttur. Birincisi okul masraflarının gider olarak gösterilebilmesi için Gelir Vergisi Mükellefi olmak, ikincisi ise okulun gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması. Özetle, okul devletin veya bir vakıfın ise gider olarak gösterilemez.) Peki, neler gider olarak gösterilemez? – Yapılan faaliyetin dışında olan alış verişler, iş dışı özel yemek giderleri – Şirkete kayıtlı olmayan araç ve telefon giderleri. – İş dışı gezi ve seyahat harcamaları – Mesai sonu teslim edilen kıyafetler hariç tüm giyim harcamaları. – Vergi Usul Kanununa göre belgelendirilemeyen giderler. – Alkollü içki ve tütün reklam giderleri. – Para Cezaları Gider olarak gösterilemeyen harcamaların belli başlıca olanlarıdır. Dikkatinizi çekeceği üzere, gider konusunda işletmenin faaliyeti ile ilgili olma hususu ortak noktadır.

VELHASIL KELAM

Bundan yaklaşık bir ay önce “Şahıs şirketi mi, yoksa sermaye şirketi mi kurmalıyım?” sorusu üzerinden çıktığımız incelememizde, siz değerli okuyucularımızın, hangi seçimin size daha uygun olduğu kararını vermesinde yardımcı olmayı hedeflemiştim. Bu bağlamda sizlere faydalı ve rehber olabilecek bir inceleme yaptığımı umuyorum. Vereceğiniz kararın sizler için en faydalısı olmasını diliyorum. *** Geçtiğimiz haftalarda belirttiğim üzere Mayıs ayı içerisinde sürpriz bir ismi ayın konuğu olarak ağırlayacağız. Ayrıca incelememi istediğiniz konular varsa mail olarak tarafıma iletebilirsiniz. Uygun olması durumunda ilerleyen haftalarda değinmeye çalışacağım. Sağlık, mutluluk, sevgi ve huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir