MERHABALAR değerli okurlar bu haftadan itibaren “Mevzuatın Mutfağı” isimli köşemde sizlerle beraber olacağım. Bana ayrılan bu köşede, mali konulara ve vergi mevzuatına ağrılık vererek, akıllarda soru işareti bırakan ve sıkça merak edilen hususlara değineceğim. Mevzuatların ağır ve boğucu havasını hafifletmek amaçlı konuları mutfağımızdaki elekten geçirip, biraz daha aktüel biçimde siz değerli okurlarımıza sunacağım.
***
Sizleri, eğitim hayatınızı bitirip, iş hayatına adım attığınız o ilk zamanlara götürmek istiyorum. Her bireyin farklı hayalleri olsa da çoğunluğun kendi işinin sahibi olma isteği her dönem var olmuştur. Sektör veya konu ne olursa olsun, gerekli yeterliliği sağladığınızda aklınıza o meşhur soru gelecektir. “Şahıs şirketi mi, yoksa sermaye şirketi mi kurmalıyım?” Sermaye şirketini daha da sadeleştirecek olursak, soru “Şahıs mı, limited şirket mi?” olarak karşımıza çıkar. Aklınızı kurcalayan bu soru oluştuğu anda, hani o etrafınıza her şeyi bilen ve fikir vermeyi seven kişiler vardır ya, çıkagelir ve kafanızı daha da karıştırırlar. “Şahıs şirketi kur, daha ucuza çözersin” , “Limited şirket iyidir ihalelere girersin, kolay kredi çekersin” gibi klişe ve ezbere cümlelerle işinizi daha da zor hale sokarlar. Öncelikle belirtmekte fayda var. Kuracağınız şirketin şekli yapacağınız işin ve beklentilerinizin örtüştüğü noktada belli olur. Kısacası bu soruda tek bir cevap yoktur. Bizler ilk olarak limited şirket sahibi olmanın başlıca özelliklerinin, olumlu ve olumsuz olabilecek hususlarının üzerinden geçeceğiz. Bu bilgiler çerçevesinde de siz, kendinize hangisinin daha uygun olduğu kararını rahatlıkla verebileceksiniz. Unutmayın, ne kadar çok fikir alsanız da birçok kişiye danışsanız da nihai kararı veren siz olacaksınız. Bu bağlamda verdiğiniz kararın içinize sinmesi çok önemlidir. Bu seçimde tek bir doğru yoktur, doğru bakış açısı vardır.
***
Öncelikle Limited şirketlerin kuruluş maliyetinden söz etmek gerekirse; yapılacak işin ne olduğu ve hangi iştigal konularını kapsayacağı, sermayenin ne kadar olacağı, kaç ortak ve müdür ile kuracağınız gibi hususlardaki farklılıklar kuruluş maliyetini direkt etkileyen faktörlerdir. Buna, bağlı olacağınız odaya kayıt masraflarını ve tüm bu işleri mali müşavir vasıtasıyla yapacağınızı da hesaba katarsak, liste büyüyecektir. Ama gözünüz korkmasın. Rakamların birçoğu maktudur ve Türkiye’nin her yerinde aynıdır(Oda harçları ve Mali Müşavir ücretleri hariç).Maktu rakamlar üzerinden gidecek olursak basit bir örnekle yola çıkabiliriz. Tek ortaklı ve o ortağın müdür olduğu, asgari tutarda sermaye bedelli (10.000 Türk lirası) ve tek iştigal konulu bir işletme kuracağımızı farz edelim. Kuruluş evresinde, Noterde (tüm detayı ile yazmıyorum internetten kolaylıkla ulaşabilirsiniz) 750 TL civarında bir masraf bizi karşılıyor. Ticaret odasına sicil kaydı ve faaliyet belgeniz için (İzmir Ticaret Odası baz alındığında) 640 TL ödememiz gerekiyor. Ayrıca bankaya sermayenizin dörtte birini (örneğimiz için 2.500 TL) şirketiniz kurulana kadar bloke etmeniz gerekli. Ama merak etmeyin şirket kurulunca tekrardan o parayı geri alacaksınız. Ayrıca Rekabet Kurulu için de sermayenin 10.000›de 4›ü yani 4 TL ödemeniz gerekli. Mali müşavirinizin de kuruluş hizmet ücreti (değişkenlik içerse de yaklaşık olarak) 750 TL’yi de ekleyince toplamda 2.144 TL gibi bir rakam karşımıza çıkmakta. Fakat unutmamanız gereken husus, asgari koşullarda bir kuruluş için bu rakamlardan bahsedebiliriz. Şirketin iştigal konusundaki detay Resmi gazetedeki ilanı etkileyeceği için noter ve sicildeki masrafları arttıracak önemli bir unsurdur. Ayrıca fatura basımı, kaşe yaptırma, notere onaylatılan resmi defterlerin ücretleri bu rakama dâhil değildir. Sonuç olarak en basitinden bir limited şirket kurmak istiyorsanız cebinizde en az 3.000 TL paranız olmalı.
***
Gelecek haftaki yazımda limited şirketlerin kuruluşundan sonra karşılaşacağımız masraflara, gider unsurlarına ve limited şirketin temel özelliklerine değineceğim. İlerleyen haftalarda da şahıs şirketini irdeleyeceğim. Gündemimizde 2018 Torba Yasası da mevcut. Onunla ilgili bir yazı dizimiz olacaktır. Sağlık, mutluluk, sevgi ve huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…